Туск остава начело на Европейския съвет 09.03 | 19:37

Полякът преизбран единодушно за втори мандат, отхвърли го само Полша

От iNews.bg

Полякът Доналд Туск беше преизбран за председател на Европейския съвет, въпреки възраженията на родната му страна. Това стана на започналата днес двудневна среща на върха на Европейския съюз в Брюксел, предадоха световните агенции. Туск бе преизбран за председател на Европейския съвет с мандат от две години и половина.

"Благодаря ви за подкрепата", заяви Туск и обеща да даде най-доброто от себе си да направи ЕС по-добър, предаде Франс прес.

Според източник от Брюксел, цитиран от Ройтерс, Туск е получил подкрепата на 27 от 28-те страни членки, като за него не е гласувала само родната му Полша.

По-рано управляващите полски консерватори се обявиха против неговата кандидатура с аргумента, че той е политически пристрастен и се меси във вътрешните работи на страната. Те дори издигнаха алтернативен претендент за председател на Европейския съвет - полския евродепутат Яцек Сариуш-Волски.

Доналд Туск, който е бивш полски премиер-либерал, отрече обвиненията на консервативното правителство в родината си. Управляващите в полша са остро критикувани от Брюксел за нарушаване на принципите на правовата държава.

Водещи

Най-четени