Търговските марки ще се регистрират по-евтино 27.03 | 15:29

ЕК представи инициативи за намаляване на разходите по регистрацията

От Ралица Стоянова

Европейската комисия представи пакет инициативи, предназначени да намалят разходите по регистрирането на марките в ЕС, като същевременно направят процеса по-надежден и предсказуем, съобщават от ЕК.

С предложената реформа би трябвало да се подобри иновационният климат за бизнеса, който ще извлече полза от по-ефективната защитеност на марките срещу подправянето им, включително срещу транзитното пренасяне на подправени стоки през територията на ЕС.

Относно таксите комисията предлага принцип на таксуване по класове продукти, валидно при заявленията за марки както в национален, така и в европейски мащаб.

Това ще позволи на търговските дружества – и в частност на малките и средните предприятия, да кандидатстват за такава закрила на марка и да плащат такава цена за нея, каквито преценят, че отговаря на действителните им потребности.

В момента в таксата за регистриране на марка се включват до три класа продукти, докато новата система предвижда възможността марката да бъде регистрирана само за един клас.

Така, когато търсят защита на равнище ЕС само за даден клас продукти, дружествата ще плащат значително по-малко.

Водещи

Най-четени