УНИЦЕФ: 50% от децата у нас живеят в лишение и бедност 29.05 | 16:37

Северната ни съседка оглавява незавидната класация, изготвена от един от изследователските центрове към УНИЦЕФ

От Кремена Бедерева

България е сред топ трите страни в света, в които процентът на децата, изложени на пълно лишение и бедност, е най-голям. Северната ни съседка оглавява незавидната класация, изготвена от един от изследователските центрове към УНИЦЕФ, съобщава bTV.

Според данните около 70 на сто от децата в Румъния живеят в лишения. В България този процент е 50, а на трето място се нарежда Португалия с 27%.

Проучването сравнява положението, в което живеят децата не само според размера на доходите на техните семейства, но и според лишенията, на които са подложени в ежедневието си. Заключението на експертите е, че около 30 милиона деца в 35-те най-богати страни в света са засегнати от бедност.

"Проучването показва, че Европа и САЩ може да оставят значителна част от младото си поколение в капана на бедността”, заяви по повод резултатите от проучването генералният директор на УНИЦЕФ в Швейцария.

Данните сочат, че в Холандия и скандинавските страни най-малко деца, близо 7%, са изложени на бедност. В Австралия, Канада, Нова Зеландия и Великобритания живеещите в бедност деца са между 10 и 15 на сто. В САЩ този процент достига 20.

Що се отнася до лишенията организацията установява големи разлики между страните – по-малко от лишения страдат децата в скандинавските страни (под 3%).

Във Франция и Италия например този процент е малко над 10.

Водещи

Най-четени