УНИЦЕФ: Най-ужасното престъпление от началото на войната в Сирия! 28 деца убити в училище 27.10 | 10:47

Според сирийската обсерватория за човешки права въздушната атака е дело на силите на Асад или руснаците

От iNews.bg

УНИЦЕФ съобщи за ново престъпление на воюващите в Сирия. Първоначалната информация беше за убити 22 деца и шестима техни учители при въздушен удар по училище в контролираната от бунтовниците северозападна провинция Идлиб. По-късно обаче бе уточнено, че са загинали 28 деца.

Сградата е била атакувана неколкократно и се е сринала в момента, в който учениците са се опитали да потърсят убежище навън, съобщи УНИЦЕФ, цитирана от АФП.

Изпълнителният директор на УНИЦЕФ Антъни Лейк заяви, че случилото се в село Хас няма аналог в сирийската гражданска война, която продължава вече пет години.

"Това е трагедия, скандал! Ако нападението е било целенасочено, то е военно престъпление", каза в комюнике генералният директор на УНИЦЕФ.

Според сирийската обсерватория за човешките права, базирана в Лондон, бомбардировката е дело на сирийското правителство или на руските му съюзници.

Руският посланик в ООН Виталий Чуркин коментира, че "случилото се е ужасно и че се надява руската страна да не е въвлечена". Москва призовава да се изчака изясняване на случая.

Междувременно заместник-генералният секретар на ООН Стивън О'Брайън съобщи по време на заседание на Съвета за сигурност в Ню Йорк, че за по-малко от месец в Алепо са загинали около 400 души, а близо 2000 са били ранени. По думите му бомбардировките в Алепо този месец са били най-интензивните от началото на конфликта в Сирия през 2011 г.

Докато действаше временното прекратяване на огъня миналата седмица ООН състави план за евакуация заедно със Сирийския червен полумесец, Международния комитет на Червения кръст и редица сирийски неправителствени организации, припомни той.

"Въпреки трудните преговори със страните по конфликта, ООН и партньорите й бяха готови да започнат операцията на 23 октомври, но тези планове бяха осуетени заради съпротивата на две въоръжени групировки – "Ахрар аш Шам" и "Нуредин аз Зенги", каза още зам.-генералният секретар на ООН.

Водещи

Най-четени