Убиват здрави бебета жирафи 13.02 | 13:19

Причината: Не отговарят на европейска програма

От Теодора Кокаланова

Още един здрав жирав от датския зоопарк може да бъде умъртвен, след скорошното зверско убийство на друго малкото животинче. Фрапиращата причина е, че не съответства на изискванията на програмата за репродукция на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите, съобщава ИТАР-ТАСС.

Такава съдба сполетя наскоро и напълно здравия 6-месечен жираф Мариус. Животното се появи на бял свят след кръвосмешение от екземпляри с близко родословие. Съгласно програмата такъв вид кръстоски са забранени.

Срещу нехуманното решение на зоологическите работници възстанаха многобройни европейски медии и асоциации за защита на животните. Над 27 000 души от цял свят подписаха петиция в защита на Мариус. Но нито отправените към зоопарка заплахи, нито събраните подписи успяха да спасят живота на жирафчето.

В момента зоологическата градина на датския град Видебек е обитавана от 2 мъжки жирафа. Единият от тях служителите също са кръстили Мариус. Според правилата на европейската репродуктивна програма обаче той също трябва да бъде отстранен.

7-годишният Мариус по всяка вероятност ще има същата съдба като на своя съименник и в скоро време ще трябва да бъде умъртвен. Вероятността да му бъде намерен нов дом е твърде малка, защото животното също не съответства на изискванията на репродуктивната програма, предаде БТА.

Водещи

Най-четени