Увеличават се жертвите на пожарите в Португалия и Испания 16.10 | 16:09

Стотици огнища продължават да бушуват, хиляди пожарникари се борят със стихиите

От iNews.bg

Броят на жертвите на горските пожари, бушуващи в Португалия от вчера, нараснаха до 27 души, съобщиха спасителните служби, цитирани от Франс прес. "Можем да потвърдим смъртта на 27 души в областите Коимбра, Кащелу Бранку, Визеу и Гуарда, разположени в централната и северната част на страната, заяви говорителка на националната служба за гражданска защита Патрисия Гашпар на пресконференция в Лисабон, предаде бТВ. 3700 пожарникари се борят срещу 26 големи пожара в централната и северната част на страната.

В Испания, където бушуват близо 150 пожара, трима души са загинали в областта Галисия. Вълната от пожари на Иберийския полуостров е причинена от високите температури и сушата. Близо 216 хиляди хектара растителност са изпепелени в Португалия между януари и септември тази година.

Най-малко 20 селища са били евакуирани, а пламъците са погълнали десетки къщи. Прекъснат е трафикът на три магистрали, включително на магистралата между Лисабон и Порту - най-големия град в северната част на Португалия.

Водещи

Най-четени