Украинските бунтовници са стреляли по малайзийския самолет? 20.10 | 16:24

И Киев, и Москва са фалшифицирали данни за трагедията, твърдят от федералната служба

От Христина Рафаилова

Проруските бунтовници в Украйна са виновни за трагедията с малайзийския самолет, отнела живота на близо 300 души. Това сочи анализ на федералната служба за разузнаване на Германия, информира Spiegel. 

Президентът на ведомството Герхард Шиндлер представи доказателства за твърденията на разузнаването, сред които и данните от сателити и снимки. Според тях бунтовниците са стреляли със зенитноракетен комплекс "Бук", отнет от украинските сили, на 17 юли в близост до самолета с 298 пасажери на борда. 

Според предварителния доклад на Холандския борд за сигурност боингът е бил ударен от множество предмети с висока скорост. Това довело до изводите, че той е бил ударен именно с "Бук", която нанася подобни поражения по целта. 

Германските служби също така са установили, че и Киев, и Москва, които взаимно се обвиняват за трагедията, са фалшифицирали доказателства. Според Шиндлер от проучените детайли ставало ясно, че част от украинските материали са фалшифицирани. Също така обаче били подправени руските данни, според които по самолета е изстреляна ракета от украински военни, както и че украински изтребител е летял в близост до малайзийския самолет. 

Водещи

Най-четени