Украинските спецчасти отидоха в историята 26.02 | 09:30

"Беркут" спря да съществува със заповед на вътрешния министър Аваков

От Антония Михайлова

"Беркут" вече не съществува. Подписах заповед номер 144 от 25 февруари 2014 година "За ликвидиране на специалните части на милицията за гражданска сигурност "Беркут", написа изпълняващият длъжността министър на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков на страницата си във Facebook тази нощ.

По-рано ликвидирането на спецчастите на вътрешното министерство е предлагано от депутати от Върховната Рада, които внесли съответните проекти за постановление.

Именно бойците от "Беркут" вземаха активно участие в потушаването на безредиците в центъра на Киев от ноември 2013 година. На 18 февруари сблъсъците прераснаха в улични боеве с прилагане на огнестрелно оръжие и човешки жертви, които в крайна сметка доведоха до смяна на властта в Украйна, припомня Интерфакс.

Снощи Аваков инициирал и служебно разследване на фактите за превишаването на пълномощията и злоупотребата със служебно положение на ръководителите на управленията на вътрешното министерство в редица региони на Украйна.

Според него тези действия са довели до възпрепятстване на реализирането на правото на мирни събрания на гражданите, посегателства срещу техния живот и здравето им.

Разследването ще се провежда от комисия от 29 специалисти и ще се контролира лично от Аваков.

Спецчастите на украинската милиция "Беркут" са създадени през 1992 година на базата на съществуващите по съветско време ОМОН. Създаването на "Беркут" е било по повод нарасналата престъпност в Украйна след разпадането на СССР.

Водещи

Най-четени