Украинци нападнаха евакуирани от Ухан техни сънародници 21.02 | 11:36

Вероятно са подтикнати от фалшив мейл, че някои от пристигналите са заразени

От iNews.bg

Десетки протестиращи в украинското село Нови Санжари нападнаха автобуси, превозващи евакуирани от ударения от коронавируса Китай, съобщава Би Би Си, предаде БГНЕС.

Евакуираните са настанени в болницата в Нови Санжари, в централната област Полтава, където ще бъдат държани под карантина 14 дни.

Президентът Владимир Зеленски призова протестиращите да проявят съпричастност.

Службата за сигурност на Украйна (ССУ) заяви, че фалшив имейл, в който се твърди, че е от Министерството на здравеопазването, съобщава, че някои евакуирани са се заразили с вируса. Служители на ССУ в момента разследват очевидната измама, се казва в изявление.

В четвъртък 45 украинци и 27 чуждестранни граждани бяха евакуирани от Ухан, епицентър на смъртоносната епидемия, в Харков в източна Украйна.

След това шест автобуса ги закараха до болницата в Нови Санжари, където бяха посрещнати от демонстранти с огньове и хвърляне на камъни.

Министерството на здравеопазването на страната заяви, че никой от пътниците не е болен.

Дипломатическата мисия на Украйна добави, че трима украинци и жител на Казахстан са останали в Китай, тъй като са съобщили, че имат треска.

Премиерът Олексий Хончарук, здравният министър Зориана Скалецка и министърът на вътрешните работи Арсен Аваков пътуваха до мястото на протестите, за да се опитат да успокоят напрежението.

На кадри, публикувани от местни медии, Аваков казва на протестиращите: "Ние не говорим за заразени, а за здрави хора.”

След това един човек отговаря: "Досега”.

Водещи

Най-четени