Украинците хванаха терорист, планирал 15 атентата на Евро 2016 06.06 | 14:24

Сред целите му са били джамия, синагога, данъчна служба и полицейски пост

От iNews.bg

Украински спецполицаи предотвратиха осъществяването на поредица от атентати по време на започващото този петък във Франция Европейско първенство по футбол. Службата за сигурност (СБУ) на страната е разкрила и задържала френски гражданин, който се е опитал да изнесе от Украйна и да превози до родината си големи количества оръжия, боеприпаси, взривни вещества, детонатори и др.

Самото задържане на терориста е станало на границата с Полша. Там французинът се е опитал да пренесе в автомобила си 3 гранатомета, 125 кг тротил, 100 детонатора и 5 автомата "Калашников”, съобщава шефът на СБУ Василий Грицак, цитиран от ТАСС. Той добавя и че арестът е бил осъществен още на 21 май на граничния пункт "Ягодин”.

В момента терористът се намира зад реетките. Повдигнати са му 3 обвинения – за контрабанда, за тероризъм и за незаконно носене на оръжия, редаде "РИА Новости”. По време на разпитите терористът е обяснил, че е планирал да осъществи 15 атената в навечерието и по време на провеждането на Евро 2016.

Основните цели са били множество обществени и държавни сгради. Сред целите, посочени от терориста, са джамия, синагога, данъчна служба, пункт за наблюдение на френската пътна полиция и др.

Водещи