Украйна бутна петолъчката (ВИДЕО) 25.02 | 15:44

Москва пък се възмути от "варварски русофобски акции"

От Антония Михайлова

От сградата на Върховната Рада на Украйна изрязаха символа на СССР – петолъчката, съобщава заместник-говорителят на парламента Руслан Кошулински.

"Съветската звезда е изрязана със съгласието на ръководството на парламента", казва Кошулински, цитиран от ИТАР-ТАСС. В края на 2013 година депутатът от фракция "Татковина" Александър Бригинец вече се обръщал към тогавашния председател на парламента Владимир Рибак с молба да се махне петолъчката от Върховната Рада. Но ръководството на парламента заявило, че тя може да бъде демонтирана само след съгласуване на съответните органи.

В същото време Москва се възмути от вандалските актове по разрушаването на паметници в Украйна, заявили от външното министерство на Русия.

"Вчера поредната варварска русофобска акция бе проведена в Лвовска област, където демонтираха паметника на руския пълководец Михаил Кутузов. Ние изискваме от новата украинска власт да спре това беззаконие", пише в документа.

Украинските медии съобщават, че бюстът на Михаил Кутузов е демонтиран в понеделник в гр. Броди, Лвовска област, в Западна Украйна.

Бюстът бил свален от постамента с кран. Местните жители наблюдавали демонтажа му и скандирали лозунгите на Украинската опозиционна партия: "Слава на Украйна!", "Слава на героите!".

Водещи

Най-четени