Украйна отрече да има нещо общо с нападението с дрон срещу Кремъл 03.05 | 17:45

Това каза Михайло Подоляк, съветник на президента Володимир Зеленски

От iNews

Високопоставен представител на украинските власти заяви днес, че Киев няма нищо общо с нападението с дрон срещу Кремъл и че подобни действия не биха донесли нищо на Украйна на бойното поле, а само биха провокирали Русия да предприеме по-радикални действия, съобщи Ройтерс.

Михайло Подоляк, съветник на президента Володимир Зеленски, каза в коментар, изпратен до агенцията, че твърдението, че Киев стои зад атаката, и извършените арести от страна на Русия на предполагаеми украински диверсанти, може да означават, че Москва се готви за мащабна "терористична атака" срещу Украйна в близките няколко дни.

"Разбира се, Украйна няма нищо общо с нападението с дрон срещу Кремъл. Ние не атакуваме Кремъл, защото, на първо място, това няма да доведе до решаването на каквито и да било военни задачи", заяви Подоляк.

По-рано Русия обвини Украйна, че е атакувала тази нощ Кремъл с безпилотен летателен апарат и е извършила неуспешен опит за убийството президента Владимир Путин.

"Според мен е абсолютно очевидно, че както "съобщенията за нападение срещу Кремъл, така и предполагаемото задържане на украински диверсанти в Крим, ясно показват подготовката за мащабна терористична провокация от страна на Русия през следващите дни", заяви Подоляк.

Междувременно говорителят на украинския президент, Сергий Никифоров, каза пред Би Би Си, че задачата на украинската държава във войната е да освободи окупираните територии, а не да порази Москва, съобщи украинската агенция УНИАН.

"Нямаме информация за т. нар. нощни атаки срещу Кремъл, но както многократно е заявявал президентът Зеленски, Украйна насочва всичките си налични сили и средства за освобождаване на собствените си територии, а не за нападение на чужди", заяви Никифоров. В същото време говорителят на украинския президент отбеляза, че случилото се в Москва не може да се счита за терористичен акт, за разлика от руските ракетни удари по жилищни сгради в Днепър и Уман.

"И това, което се случи в Москва, очевидно е подготовка за 9 май", каза още Никифоров.

Водещи