Украйна потвърди за загинал пилот във военната операция в Словянск 02.05 | 09:37

Все още не е ясен точният брой на ранените

От Цанка Донкова

Специална военна операция е била предприета в Славянск тази сутрин. Украинските власти са щурмували града в 5 часа, като целта им е била да освободят завзетите от проруски активисти сгради. В операцията е са включени военна техника и хеликоптери.

В същото време активистите са отвърнали на удара. Световните медии съобщават, че активистите твърдят, че има два свалени хеликоптера, а по непотвърдена информация техният брой е три.

Самопровъзгласилият се кмет на Славянск Вячеслав Пономарьов е посочил, че един пилот е взет за заложник.

Министърът на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков е потвърдил смъртта на един от пилотите. В профила си в социалната мрежа Facebook той е посочил, че има и няколко ранени силовици по време на активната фаза на операцията срещу поддръжници на федерализация . "Украинските специални сили срещу терористи откриха огън с тежки оръжия, включително гранатомети и ПЗРК ( ПЗРК ). Един пилот е загинал, има и ранени . . ".

Проруските сепаратисти, които настояват за референдум за независимост на 11-и май, са окупирали административни сгради в над десет населени места в Източна Украйна. Вчера (1 май) изпълняващият слъжността президент на Украйна Алекдандър Турчинов обяви, че армията е прекалено слаба и няма контрол над проруските области. Той подписа указ, с който отново въвежда военната служба в страната.

Водещи

Най-четени