Украйна разреши стрелянето на месо* 20.02 | 16:33

Вътрешният министър на страната е подписал заповед за прилагане на бойно оръжие

От Антония Михайлова

Ситуацията в Украйна отново се изостри поради отказа на Върховната Рада да регистрира проект за постановление за връщането към конституцията от 2004 година. Жертви на безредиците станаха 35 души, сред тях има служители на реда.

Вътрешният министър на Украйна Виталий Захарченко съобщи след масовите безредици, че е подписал заповед да се даде бойно оръжие на служителите на реда и е разрешил неговото прилагане.

Остава неизвестна съдбата на 67 военнослужещи от вътрешните войски, пленени от екстремистите, пише на сайта на ведомството. Тяхното здравословно състояние и съдба са неизвестни, във връзка с което вътрешното министерство напомня, че "за освобождение на своите колеги служителите на реда имат право да прилагат всички методи, предоставени им от законодателството, включително – оръжие", съобщават ИТАР-ТАСС и РИА Новости.

Броят на пострадалите в резултат на безредиците в Киев нарасна до 505, загинали са 35 души, хоспитализирани са 292-ма. Вечерта на 19 февруари Службата за сигурност на Украйна във връзка с изострянето на ситуацията взе решение за началото на антитерористична операция на територията на страната.

Мащабните улични безредици се възобновиха в Киев във вторник, 18 февруари, в деня на заседаването на Върховната Рада, на което опозицията поиска да се върне парламентарно-президентската форма на управление, като се възстанови конституцията от 2004 година.

Агресивно настроената тълпа се опита да се добере до парламента на Украйна, радикално настроени опозиционери проникваха в сгради в центъра на столицата, палеха автомобили и хвърляха по милиционерите камъни и коктейли "Молотов". По данни на милицията протестиращите прилагали огнестрелно оръжие.

Междувременно стана ясно, че Европейският съюз възнамерява да наложи ембарго на доставката на оръжие за Украйна, съобщава ИТАР-ТАСС, като цитира част от постановление на Съвета на ЕС, което ще бъде внесено за обсъждане от външния министър на съюза.

Документът предвижда забраната на доставка за Украйна от всички страни на ЕС на "оръжие, техника с двойно предназначение и средства, които могат да бъдат използвани за вътрешни репресии". Тази мярка ще допълни въведените санкции срещу "лица, отговорни за прилагането на насилие", включително забрана за пътуване в Европа и замразяване на банкови сметки.

Санкциите на ЕС може да влязат в действие още от 21 февруари.

Заплахите на Запада и САЩ за санкции срещу Украйна бяха наречени "шантаж и проява на двойни стандарти" от руския външен министър Сергей Лавров.

"Опозицията не може или не иска да се разграничи от екстремистите. САЩ възлагат цялата вина на властите на Украйна – това са двойни стандарти", заявил Лавров. Той отбелязал, че американските санкции всъщност поощряват опозицията. "ЕС също се опитва да обсъди въвеждането на санкции, едновременно в Украйна пристигат неканени мисии... Подобни действия напомнят шантаж", смята руският външен министър.

След телефонен разговор на украинския президент Виктор Янукович с Владимир Путин пък руският държавен глава е взел решение да изпрати в Киев като посредник упълномощения по правата на човека Владимир Лукин, съобщи говорителят на руския лидер Дмитрий Песков. Лукин ще вземе участие в преговорите между властите на Украйна и опозицията в качеството на посредник.

Какво ще се промени с връщането на конституцията от 2004 г.?

Връщането към конституцията от 2004 година ще означава преразпределяне на пълномощията на властта в полза на премиера и Върховната Рада. Сега президентът предлага кандидатурата на премиера за утвърждаване от Радата и без съгласуване с нея назначава и уволнява с укази всички министри и ръководители на областни администрации.

Кандидатурата на министър на правосъдието се съгласува от председателя с Радата, но държавният глава може да го уволни без одобрение на парламента. В съответствие с конституцията от 2004 година кандидатурата на премиер се предлага на президента от парламентарното мнозинство и той е задължен да я внесе за утвърждаване от Радата.

Радата утвърждава също кандидатурите на министри по представяне от премиера. Кандидатурите на ръководителите на Министерството на отбраната, на вътрешните работи и Службата за сигурност също се утвърждават от Радата, но по предложение на президента. Президентът внася в Радата кандидатурата на министър на правосъдието, но може да го уволни само със съгласието на Радата. Губернаторите се назначават от президента, но с предложение на премиера.

*Информацията е актуализирана в 17:12 часа.

Водещи

Най-четени