Украйна - „разчленена“? Одеса тръгва към независимост 30.09 | 21:45

След Луганск и Донецк, в още една област настояват за специален статут

От Филипа Тодева

Депутатите от Градския съвет на Одеса имат намерение да се обърнат към властите в Киев с искане за предоставяне на специален статут по модела на Донецката и Луганската народни републики. Това обяви депутатът от градския съвет Игор Димитриев, цитиран от ИА REGNUM.

Властите в Одеса са подготвили проекторешение с предложението до Върховната Рада на Украйна. Според Димитриев предоставянето на специален статут на Донецк и Луганск отваря вратата на Одеса да се бори и за свой такъв.

Той е на мнение, че проблемите в Новорусия трябва да бъдат разглеждани в много по-широк контекст, като се вземат предвид не само ЛНР и ДНР, но някои други области, които останаха на заден в план в резултат на трагичните събития в Източна Украйна.

Законът, с който бе определен специалния статут на отделните области на Донбас, приет от Върховната Рада на Украйна по инициатива на президента Порошенко, включва предоставянето на широка регионална автономия, и гарантира правото да използва руски или друг език в обществения и личния живот. В допълнение, законопроектът предвижда амнистия за "участниците във военните действия в регионите Донецк и Луганск" и провеждане на 7 декември на предсрочни местни избори.

Водещи

Най-четени