Украйна се задъхва под напора на свиващата се икономика 22.07 | 18:32

Ще последва ли примера на Гърция?

От Ралица Илиева

Много от украинците вече усещат ефекта от сериозната рецесия в страната, съобщава Би Би Си. Смята се също, че страната е на ръба да обяви, че не може да обслужва кредитите си. Тази седмица украинският премиер, Арсений Ятсенюк посети САЩ, за да увери властите във Вашингтон, че правителството обелязва прогрес в условията на обременена икономика, като се опитват да се справят с корупцията и същевременно да запазят примирието от Минск.

За много обикновени украинци, обаче, животът остава доста труден във финансов аспект. "Не можем да си позволим лекарства за даден месец, защото, ако ги купим, няма да имаме пари за храна", коментират Юлия и Андрей Бурда, които са собственици на малък център за деца с увреждания. Те провеждат занятията в две малки стаи в местно училище в покрайнините на Киев. "Когато отидеш до магазина, не можеш да повярваш на очите си. Сумата, която сме плащали за цял колограм наденички или сирене, вече стига само за 100 грама", добавят те.

Рискът от фалит

Трудностите, които изпитват Юлия и нейното семейство, могат да се видят навсякъде из Украйна. Според прогнозите БВП на глава от населението ще регистрира спад от 10% през тази година, след 7.5% за 2014 г. Инфлацията в страната е на рекордното ниво от 57 на сто и е третата най-висока в света според някои изследвания, веднага след тези във Венецуела и Южен Судан.

Скоро Украйна може би ще се наложи и да предоговаря условията по кредитите си, а ситуацията тревожно наподобява тази в Гърция. На 24 юли президентът Петро Порошенко трябва да изплати лихвата по един от тях, а сумата възлиза на 120 млн. евро. Ръководството в Киев и в момента води преговори с консорциума от кредитори, които държат близо 9 млрд. от останалите дългове на Украйна, чийто общ размер е 19 млрд. долара.

Украйна, подобно на Гърция, предложи ''подстрижка'' на 40% от сумата, но консорциумът се противопостави и заяви, че вариантът за удължаване на срока е по-приемлив. Въпреки че сумата не изглежда твърде голяма, Украйна вероятно ще предпочете да не го плати, за да избегне допълнително пресушаване на финансовите си резерви. Това е и причината, поради която украинският парламент още през май одобри предложение да се даде правото на правителството да наложи мораториум на международните плащания.

Украинският финансов министър Наталия Яреско казва, че ако страната се окаже неспособна да изплати дълга си, влиянието върху икономиката й ще е минимално. "Аз искрено вярвам, че ако ни се наложи да прибегнем до този инструмент, това ще бъде само временна мярка и ще се използва единствен, за да се продължат и ускорят дискусиите", добави тя. "Радвам се, че не сме Гърция, защото нашето положение е коренно различно. При тях проблемът идва главно от отхвърлянето на реформите", казва още Яреско.

В действителност през изминалите месеци укаинското правителство прие редица закони, които бяха изискани като обезпечителни мерки от Международния валутен фонд (МВФ), за да може да бъде отпуснат първия транш от 1.7 млрд. долара към страната.

Още за разпадащата се икономика

Според скорошни социологически проучвания, доверието в украинското правителство спада прогресивно. Когато средностатистическият гражданин казва, че ефектът от реформите не се вижда, това не е напълно невярно. Но не е и неочаквано, защото този ефект ще се отрази през идните шест, девет до дванадесет месеца. Като отговор на така създалата се ситуация, множество граждани в момента ограничават харчовете си, а местните производители започват да създават по-евтини и по-нискокачествени стоки.

Водещи

Най-четени