Ултрамодерен влак ще свързва Одеса с Кишинев 13.07 | 10:12

Линията се пуска наесен, ще има и безплатен интернет за пътниците

От Ивайло Ангелов

Украйна и Молдова се договориха за пускането в експлоатация на модернизирана железопътна линия, свързваща молдовската столица Кишинев и черноморското пристанище Одеса. Това стана известно след провелата се среща между представителите на молдовската и украинската железопътни компании с посредничеството на главата на Одеска област и представителите на европейската мисия EUBAM.

Съвременен дизел - влак за 260 пътника, оборудван с климатици, видеонаблюдение и Wi - Fi ще се движи от Кишинев до Одеса от есента на тази година. Продължителността на пътуването ще е 4 часа и 15 минути. В перспектива се планира съкращаване на времетраенето на пътуването до 3 часа и 30 минути за сметка на граничните проверки в движение.

" Смятам, че перспективите и възможностите, които се откриват при въвеждането в действие на тази линия ще са големи. Съществуват перспективи за удължаването маршрута на линията. Целта е линията да стане по - атрактивна за туристите, свързвайки  курорта Затока - Одеса - Кишинев - Букурещ. От страната на областната администрация ние сме готови готови да подкрепим този проект ", отбеляза председателя на областната администрация в Одеса - Максим Степанов. 

Съгласно съобщение на пресс - службата на Одеската областна администрация, вече на 17 юли ръководството на молдовската жп компания ще се обърне към Министерството на инфраструктурата на Украйна за съгласуване на всички финансови въпроси. Ако двете страни подпишат споразумение, то от есента новият влак ще се движи между Одеса и Кишинев. Графикът на движение на новия влак ще остане без промяна, в сравнение с досега съществуващата линия, но в бъдеще се планира влаковете да са по - чести. 

Да напомним, че в момента между Одеса и Кишинев върви стария влак, състоящ се от 4 вагона със седящи места. Той може да превозва 120 пътника, а времетраенето на придвижване е 4 часа и 20 минути. 

Водещи

Най-четени