Унгария въвежда жестоки мерки срещу бежанците 15.05 | 15:23

Властите пуснаха ток по оградата на границата, правозащитниците скочиха

От iNews.bg

Унгария прибягва до все по-драстични мерки срещу бежанците. Отскоро покрай оградата, изградена по границата със Сърбия е пуснат ток. По нея вече са поставени и табели, предупреждаващи на унгарски, сръбски и арабски език, че по съоръжението тече електричество, предаде бТВ. Не се посочва волтажът, нито какви поражения може да нанесе. Не се знае също дали по цялата ограда е пуснат ток.

Още докато е въвеждана мярката се е стигнало до инцидент. Унгарският сайт index.hu съобщава, че един от работниците, монтиращи съоръжението, пострадал, след като получил електрически шок и бил приет в болница. Министерството на вътрешните работи на страната отказа да коментира случая, като насочи журналистите към фирмата изпълнител. Запитано от чуждестранна медия обаче унгарското МВР излезе с изявление, че по оградата е монтирана "охранителна система, използваща електрически импулси". Според документа такава система ще бъде поставена по цялото протежение на границата. Съоръжението е безопасно за хората, се казва още в изявлението на ведомството.

"Правителството отдели значителни средства за строежа на нова преграда зад съществуващото техническо съоръжение. Мярката се налага поради факта, че не сме сигурни какъв имиграционен натиск ни очаква”, коментира Янош Лазар, началник на кабинета.

Правозащитници обаче смятат, че мярката е нехуманна. "Тя не е в разрез с международните конвенции, нито е сериозно престъпление, но противоречи на всички човешки, християнски и европейски ценности”, коментира Агнеш Вадай от Демократична коалиция.

Водещи

Най-четени