Унгария под сериозна заплаха да остане без глас в ЕС 17.05 | 16:15

Продължава и наказателната процедура срещу Будапеща заради антимигрантското й законодателство

От iNews.bg

Европейският парламент (ЕП) прие резолюция, в която призова да се отнеме правото на глас на Унгария в Съвета на Европейския съюз. Документът беше приет с 393 гласа "за”, 221 "против” и 64 "въздържали се”, предаде бТВ.

Процедурата може да бъде задействана по искане на евродепутатите, Европейската комисия (ЕК) и мнозинството от държавите в ЕС.

Европарламентът поиска унгарското правителство да отмени законите, които утежняват правилата за дейност на неправителствените организации.

Припомняме, че правителството на Виктор Орбан предизвика масови протести в Будапеща, след като въведе рестриктивен закон, целящ единствено затваряне на Централноевропейския университет (ЦЕУ) в столицата, финансиран от американския милиардер с унгарски произход Джордж Сорос. 

Премиерът Орбан е силно критичен към либералните граждански организации, финансирани от Сорос. Според него ЦЕУ е нарушил изискванията за издаване на дипломи.

Орбан смята милиардера за идеологически противник, чийто идеал за отворено общество е в разрез с усилията му да превърне Унгария в "нелиберална държава”.

Продължава и наказателната процедура срещу Унгария заради законодателството, свързано с предоставянето на убежища, съобщиха пък от Еврокомисията в Брюксел.

От там отбелязаха, че Унгария нарушава международното право като не предоставя достатъчни възможности за подаване на молби за убежище, задържа в разрез с нормите мигранти и ги връща обратно в несъответствие с утвърдените общи процедури.

Водещи

Най-четени