Унгария притиска Украйна да не прилага закона за езиците 14.02 | 10:51

Няма да отстъпим, докато не получим гаранции за нашето малцинство, казва Сиярто

От iNews.bg

Будапеща иска от Киев да се въздържа от прилагането на закона за образованието, докато не го съгласува с унгарското малцинство в Закарпатието. Това заявява министърът на външните работи на Унгария Петер Сийярто. Будапеща вече прибягна до блокиране на заседание на комисията Украйна – НАТО на равнище министри на отбраната, което трябваше да се проведе на 14 и 15 февруари, припомня БГНЕС.

"Унгария няма да се отказва от своята позиция за украинския закон за образованието без да получи юридически гаранции", казва Сийярто, който е цитиран в сайта на унгарското правителство. Министърът отбелязва, че като е решила да си сътрудничи със Запада, се е задължила да спазва правата на малцинствата. "Ако Украйна се отнася сериозно към по-тесни връзки с НАТО и Европейския съюз, то тя трябва да оправдае очакванията им", подчертава Сийярто.

На свой ред от НАТО призоваха Украйна да изучи внимателно препоръките на Венецианската комисия по случая, тъй като те са начертали пътя към решаване на проблемите между Украйна и Унгария", заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. Преди дни председателят на парламента в Киев Андрий Парубий обяви, че няма да има промени в закона за образованието. Решението вече е съгласувано с представителите на Венецианската комисия, посочи той. Парубий каза, че клаузата за езика в закона ще остане в досегашната й редакция. Той окачестви приетия вариант като компромисен: формулировката "от една страна защитава езика на националните малцинства, а от друга, задължава всички да изучават държавния език".

На 8 декември Венецианската комисия на Съвета на Европа разкритикува член 7 от закона и препоръча на Киев да внесе в него поправки, за да избегне дискриминацията на езиците на националните малцинства. В документа се отбелязва, че "приетият член 7 от закона се различава силно от проекта, по който се провеждаха консултациите с малцинствата". Срещу новия закон, който предвижда образование само на украински от 2020 година, се обявиха държавите в Европа, които имат малцинства в Украйна – България, Гърция, Унгария, Полша, Румъния, Молдова и Русия. Най-непримирима е Унгария, която обяви, че ще блокира всички ключови инициативи на ЕС за Украйна, ако не бъде променен законът.

Водещи

Най-четени