Унгарците даряват бодлива тел на Черна гора 03.07 | 11:42

Целта е да се спре мигрантският поток, който минава през Албания

От iNews.bg

Унгария реши да подари на Черна гора 25 км. бодлива тел, която да бъде използване за изграждане на ограда по границата с Албания за спиране на мигрантите от Страната на орлите, насочили се към Европа, предаде БГНЕС. "Унгарският външен министър Петер Сиярто предложил помощ на Подгорица в момент, когато се заговори за нова вълна от имигранти от Турция и Гърция към Западна Европа. Според унгарските медии, полицейското ръководство вече се е съгласил да даде на Черна гора 25 км. стоманена ограда, за да защити най-уязвимата част от черногорско-албанската граница и да предотврати нелегалната имиграция", съобщи албанската телевизия Ора Нюз.

Според същия източник черногорският външен министър Сърджан Дарманович казал, че правителството на Черна гора е готова да защити страната от евентуален приток на нелегални имигранти. "Унгария подкрепя това, защото в интерес на Будапеща е Черна гора да защити своите граници. Подготвени сме да предложим цялостна помощ на Черна гора, за да защити своите граници", казал Сиярто.

В Албания средно дневно полицията открива най-малко десет нелегални имигранти от страни в Близкия изток. През изминалия период от годината са открити около 3 хиляди имигранти. Но не е малък и броят на тези, които са успели да преминават транзитно през Албания и през Черна гора, за да отидат в някоя от западноевропейските страни.

Водещи

Най-четени