Ураган заплашва и Британските острови 16.10 | 10:44

В Ирландия е обявен червен код, в Шотландия, Уелс и Англия - жълт

От iNews.bg

Ураганът "Офелия" отслабна до посттропически циклон, но все още заплашва с ураганни ветрове Великобритания и Ирландия. Максималните към момента са със скорост 140 км в час, но поривите им са дори по-силни. Заради бурятя повечето фериботни линии между Ирландия и Великобритания вече са спрени, училищата в Ирландия са затворени до второ нареждане, а пътуващите са предупредени да очакват отмяна и забавяния на полети, предаде бТВ.

"Офелия” е най-мощният ураган регистриран толкова далече на изток в Атлантика. Националната метеорологична служба обяви "червена” степен на опасност за цялата територия на Ирландия и предупреди за "потенциална опасност за живота”, когато бурята удари днес през деня.

Въпреки че "Офелия” ще отслабне с придвижването си над по-студени морски води към западния бряг, се очакват бурни и разрушителни пориви на вятъра. Метеорологичната служба обяви за Шотландия, Уелс и части от Англия "жълта” степен на опасност с много силни ветрове и проливни дъждове в някои райони. Премиерът на Ирландия Лио Варадкар съобщи, че в районите, които ще бъдат най-засегнати, са прехвърлени военни.

Водещи