Ураганът „Харви“ вече изгони 1 милион от домовете им 01.09 | 17:03

До 75 млрд. долара ще бъдат щетите за икономиката на Тексас, сочат анализите на Moody's

От iNews.bg

Броят на хората, принудени да напуснат домовете си заради наводненията и щетите, предизвикани от бурята "Харви”, е надхвърлил един милион. В окръг Харис, щата Тексас, чието население наброява 4,6 млн. души, където е и най-големият град Хюстън, 75% от територията е била залята от вода, съобщават местните власти, предаде БГНЕС. Височината на водния стълб е била до 45 см.

В Тексас и съседния щат Луизиана без електричество все още са около 160 000 домакинства. В началото на природното бедствие те бяха 300 000. Попоследни данни на телевизия CNN пък броят на загиналите при наводненията, предизвикани от стихията, е 47 души. Над 100 000 сгради пък са разрушени или пострадали.

Според компания Moody's Analytics, поделение на корпорацията Moody's, собственик на едноименната агенция, щетите върху икономиката на Тексас, който е най-големият нефтодобивен център на САЩ, нанесени от бурята "Харви", може да достигнат между 51 и 75 млрд. долара. Именно това през последните няколко дни се отрази и на световните пазари. Където цената на черното злато се вдигна.

"Харви” е най-мощният ураган, ударил САЩ през последните 12 години. Впоследствие силата му намаля до тази на тропическа буря, а накрая до циклон. Бедствието беше съпроводено с поройни дъждове и наводнения. Сега "Харви” се движи навътре и нагоре в континента и се приближава към щата Тенеси.

Водещи

Най-четени