Ураганът „Харви“ рани 10-има и започа да отслабва 26.08 | 13:32

Синоптиците намалиха с едно ниво степента на бурята, но тя все още носи риск за живота на хората

От iNews.bg

Силата на урагана "Харви", който удари Тексас, започва леко да отслабва. След като снощи специалистите обявиха, че бурята вече е от четвърта степен, днес по-обед (българско време) тя отново бе понижена на трета. Въпреки това обаче метеоролозите все още твърдят, че "Харви" все още е опасен за живота на хората.

До момента се знае за поне 10 пострадали вследствие на природната стихия. Те са от Рокпорт, където ураганът връхлетя снощи. Според информация на телевизия АВС там има и няколко разрушени сгради. В съседния Корпус Кристи пък 155 хил. души са без ток, предаде ТАСС.

Същевременно бурятя продължава да се вихри в щата, където бе обявено извънредн положение, а в десетки области и задължителна евакуация на населението. В засегнатите от урагана територии живеят над 4.5 млн. души.

Най-тежко към момента е положението в двата съседни пристанищни градове Порт Лавака и Сийдрифт, които са под вода. В първия водата достига височина до 1.9 метра, а във втория – до 1.2 метра.

"Харви" е най-мощният ураган, достигал САЩ за последните 12 години. Поривите на вятъра достигат 60 метра в секунда. Преди степента му да бъда намалена от петвърта на трета, той бе само на крачка от най-високата пета степен, от която бе унищожителният ураган "Катрина", ударил щата Луизиана през 2005 г. и унищожавайки почти напълно Ню Орлиънс.

Водещи

Най-четени