Условието за край на търговската война САЩ-Китай е Хонгконг 15.08 | 10:35

Нека Пекин първо започне да третира автономния район хуманно, после ще се споразумеем, каза Тръмп

От iNews.bg

Американският президент Доналд Тръмп каза снощи, че Китай иска да постигне търговско споразумение със САЩ, но предупреди, че преди това Пекин трябва да се отнесе "хуманно" с Хонконг. Така Тръмп негласно обвърза евентуално търговско споразумение с мирен изход от протестите на демократичното движение в автономния град, който е част от Китай, предаде БГНЕС, позовавайки се на Ройтерс.

"Разбира се, Китай иска да се споразумеем. Нека те първо да третират Хонконг хуманно, писа президентът. - Имам нулево съмнение, че президентът Си (Цзинпин) иска бързо и хуманно да разреши проблема, той може да го направи. Лична среща?".

Последните му думи веднага се изтълкуваха като предложение за среща на лидерите на САЩ и Китай, която да помогне за решаването на тези проблеми, отбеляза Франс прес.

По-рано вчера говорител на Държавния департамент на САЩ изрази "дълбока загриженост" от струпването на китайски полувоенни части край границата с Хонконг. Двама високопоставени американски конгресмени - демократ и републиканец, призоваха Тръмп да възприеме по-твърда линия спрямо Китай поради растящи опасения от възможна китайска интервенция с цел да бъдат потушени продемократичните протести в Хонконг, които стават все по-деликатен проблем и за Пекин, отбелязва Ройтерс.

Тръмп и Си са се срещали няколко пъти, за последен път по време на срещата на Г-20 в Япония в края на юни. Търговските разговори между двете страни обаче все още изглеждат блокирани, добавя ДПА.

Водещи

Най-четени