Усложнява се обстановката в Амазонската джунгла 01.09 | 13:09

Броят на пожарите расте въпреки мерките, въведени от държавата

От iNews.bg

Броят на пожарите в Амазонската джунгла продължава да расте, въпреки че правителството въведе забрана за палене на огън с цел разчистване за земеделска земя, съобщава АФП, предаде БГНЕС.

В първите 48 часа, след въвеждането на забраната, данни от сателита на Националния институт за космически изследвания показаха 3859 нови огнища, от които 2000 са концентрирани в района на дъждовните гори.

За периода от януари до края на август 51,9 процента от 88 816 пожара в Бразилия са именно в Амазонската джунгла. Според експерти броят на огнищата е драматично висок и се дължи най-вече на изсичането на готите от фермерите.

В момента е сухият сезон в бразилския амазонски регион. Според експерти обаче 2019-та е доста по-влажна спрямо предходни години – и подчертават, че огънят в джунглата не е възникнал по естествен път.

Анализатори твърдят, че забраната за палене на огън за разчистване на земеделска земя е доста позакъснял ход, и е по-скоро политически, а не практически жест. Изсичането на горите се е засилило тази година, тъй като правомощията на агенциите, натоварени със задачата да следят за незаконния дърводобив бяха сериозно орязани от президента Жаир Болсонаро.

Често наричан "Тръмп на тропиците", Болсонаро постави под съмнение климатичните промени, и обяви, че често фермерите имат нужда от повече земя, за да се изхранват. Обезлесяването е една от най-сериозните заплахи за дъждовните гори и е проблем, който съществува не само в Бразилия, но и в Боливия, Колумбия, Еквадор, Френска Гвинея, Гаяна, Перу, Суринам и Венецуела. 

Водещи

Най-четени