Учредиха българска партия в Македония 18.03 | 18:12

Председател на Граждански демократичен съюз е Петър Колев – бивш член на нашата ВМРО-БНД

От iNews.bg

В Македония бе учредена първата българска партия. Тя носи името Граждански демократичен съюз (Граганска Демократска Униjа). Неин председател е Петър Колев, който е бивш член на българската партия ВМРО-БНД и настоящ председател на Сдружението за македоно-българско приятелство. Самият той се определя като македонски българин, отбелязва македонското електронно издание "Вечер". В ръководството на ГДС влиза още Георги Трендафилов – бивш председател на македонската ВМРО-Народна партия, както и други изтъкнати българофили, които живеят в Македония, отбелязва още изданието.

Представянето на новата партия се състоя днес по обед в хотел "Мериот" в Скопие. То започна с химна на Република Македония, след което прозвуча и този на Европейския съюз – Одата на радостта.

В словото си Петър Колев изказва благодареност към всички, които са помогнали през целия период на създаването на ГДС и събирането на необходимите за регистрацията й подписи. Самата инициатива за създаването на партията бе обявена на 6 декември м.г. В днешното си слово Колев отбелязва още, че основната цел на ГДС засега ще бъде, ако спечели доверието на гражданите, да работи за постигането на ред и справедливост в Република Македония.

Водещи

Най-четени