Уют за бездомници 15.02 | 12:17

Клошар дели "жилище" със 100-годишни мъртъвци

От Христина Рафаилова

Бездомниците винаги проявяват изобретателност в ежедневната си борба за оцеляване. Daily Mail разказва за сръбския клошар Братислав Стоянович от Ниш, който предпочел за легло гроб вместо студения паваж на улицата.

Стоянович загубил дома си преди 15 години заради дългове и тогава се нанесъл в местното гробище. Там дели "жилището си" с останките на семейство, починало преди повече от 100 години. Започнал да живее в гробището, след като прекарал месеци на улицата.

Бившият строителен работник успял да създаде уют в студената земя и декорирал новото си жилище, съгласно разбирането си хармония и естетика. След това се почувствал у дома.

Гробницата, приютила бездомника, е широка само 180 см.

През нощта Стоянович осветява жилището със свещи, които си набавя от другите гробове наоколо. За съжаление гробищният парк вече е затворен и това му създава проблеми с осветлението, тъй като все по-трудно намира свещи.

Бездомникът твърди, че не се страхува да живее с мъртвите.

"В началото бях ужасен, но с времето свикнах. Сега се плаша повече от живите", споделя той.

Стоянович полага грижи за околните. "Преди да изпълзя от гроба, проверявам дали няма някой тук, за да го не го изплаша до смърт", разказва той.

"Хората са много мили с мен. Понякога ми носят храна и дрехи. Често ми се налага да си търся прехраната в боклука", разказва клошарът и подчертава, че остатъците от кофите могат да бъдат много хранителни.

Бездомникът е и пушач и затова събира угарките от улицата.

Управителите на гробището също проявяват съчувствие към съдбата му. Те са му разрешили да живее там, стига да не притеснява посетителите. "Семейството, в чийто гроб живее Стоянович, е починало отдавна и практически мястото не принадлежи на никого и затова нямаме намерение да го прогонваме", твърдят от управата.

Въпреки че мъжът съжителства с останките на починалите, той не знае техните имена, тъй като с времето надписите на гроба са се заличили.

Водещи