ФОТОФАКТ закова Русия като извършител на взрива на ВЕЦ Каховка! Кола, натъпкана с експолозиви, е документирана 20.06 | 14:00

Изображението, направено от украински дрон и предоставено на Associated Press, е направено на 28 май. Изглежда, че показва бяла кола с отворен покрив, разкриващ големи варели вътре, един от които изглежда е прикрепен към противопехотна мина върху капака

От iNews.bg

Tвърди се, че снимка на кола, очевидно натоварена с експлозиви, паркирана върху язовир Каховка в Украйна малко преди да бъде взривен, предлага допълнителни доказателства, че Русия стои зад инцидента.

Изображението, направено от украински дрон и предоставено на Associated Press, е направено на 28 май. Изглежда, че показва бяла кола с отворен покрив, разкриващ големи варели вътре, един от които изглежда е прикрепен към противопехотна мина върху капака. Кабел минава от варела към страната на реката, държана от руските сили - ВИЖТЕ ТУК!

Служител на комуникациите на украинските специални части каза пред Асошиейтед прес, че смята, че колата е била там, за да спре всяко украинско настъпление към язовира и да усили планирана експлозия, произхождаща от машинното отделение.

Повече от 11 000 души бяха евакуирани, след като язовирът се срути на 6 юни, наводнявайки земите надолу по течението. В понеделник броят на загиналите се увеличи до 52. Руските официални лица казаха, че 35 души са загинали в районите на Херсон, които са били под техен контрол, докато вътрешното министерство на Украйна каза, че им е известно за 17 смъртни случая и 31 души, които са изчезнали.

Воюващите страни си размениха обвинения кой е отговорен за екологичната и човешката катастрофа. Украински служители твърдят пред Асошиейтед прес, че руските войски са поставили огнева позиция в язовира малко преди взрива.

Володимир Зеленски отдавна твърди, че язовирът е миниран от Русия.

Владимир Путин каза на военни блогъри на скорошна среща, че няма интерес да взриви язовира, който наводни територия, контролирана от Русия. Той призна, че офанзивните планове на Украйна може да са били повлияни от наводнението на река Днепър, която украинските сили трябва да прекосят, за да получат достъп до частите на Херсон, контролирани от Москва.

Изображението на бялата кола, паркирана на върха на язовира, е само последното парче от пъзела, като експертите съветват, че не може да се направи авторитетна оценка, докато не бъде даден достъп на независими инженери.

Миналата седмица международната юридическа фирма за правата на човека Global Rights Compliance, действаща в подкрепа на главния прокурор на Украйна, заяви, че смята, че е "много вероятно руските сили умишлено да са разрушили язовира" и че наскоро приет руски закон, който забранява разследването на инциденти в хидротехническата структури в окупираната от Русия Украйна предложиха убедителни, макар и косвени доказателства за този случай.

Сеизмични сигнали от експлозия на язовира са приети от сензори в 2.35 сутринта и 2.54 часа сутринта на 6 юни. Смята се, че размерът на експлозията отхвърля външна атака като причина.

Институтът за изследване на войната, американски мозъчен тръст, който наблюдава руските действия в Украйна от началото на войната, твърди, че "балансът на доказателства, разсъждения и реторика предполага, че руснаците умишлено са повредили язовира".

Украинската разузнавателна служба публикува прихванат разговор, за който се твърди, че е между руски войник и някой друг, в който войникът казва, че "нашите диверсионни групи са били там. Искаха да всят страх с язовира. Не вървеше съвсем по план."

Водещи