Фалшиви новини за COVID-19 ще се наказват с 3 месеца затвор в Гърция 13.11 | 17:39

Норвегия започва масова ваксинация с трета доза за всички над 18 години

От iNews

Разпространяването на фалшиви новини за корона вируса ще се наказват с ефективен затвор в Гърция, съобщи РИА Новости. Поправката бе гласувана от управляващата партия "Нова демокрация". До три месеца затвор предвиждат публикации, които "могат да предизвикат безпокойство и страх сред гражданите или да разколебаят обществото в националната икономика, отбранителната способност и здравеопазването".

Гърция въвежда и допълнителни мерки заради поредния скок на новите случаи на коронавирус. Властите затягат и контрола на достъпа до обществени места със зелени сертификати, но са категорични, че не се налага локдаун, предаде БНР.

От днес в магазините за хранителни стоки се допускат ограничен брой клиенти - по един на 9 кв. м търговска площ. Образуваха се опашки. Мярката беше въведена по настояване на лекарите, които определиха търговските обекти като огнища на разпространение на вируса.

Във всички останали търговски обекти неваксинираните влизат само след представяне на отрицателен антигенен тест.

В ресторанти, кафенета и барове на входа се извършва проверка на здравния статус на всеки клиент. Децата над 4-годишна възраст също представят отрицателен резултат преди да посетят с родителите ресторант.
Антигенните тестове могат да се направят във всяка аптека срещу 8 евро. От днес удължиха с още две седмици ограниченията за влизане в Гърция. На сухопътните граници се тестват всички, които влизат в страната.

Два месеца след като отмени всички мерки срещу пандемията, Дания върна зеления сертификат от вчера. Документът ще се изисква от хора над 15-годишна възраст. Целта му е да се докаже, че човекът е ваксиниран, преболедувал или има отрицателен тест за COVID-19.

Датските власти решиха и да намалят срока на валидност на сертификата за преболедуване - от 12 на 6 месеца заради нови изследвания, показали намаляване на имунитета в на изкаралите заболяването сравнение с ваксинираните.

Зелен сертификат ще е нужен за заведенията за хранене на закрито, нощните клубове и дискотеките, както и за парти автобусите, предлагащи алкохол. Когато става дума за събития на закрито, сертификат ще се изисква при повече от 200 души на закрито или при над 2000  на открито. Това важи за концерти, сценични изкуства, кина, спортни събития и др.

Норвегия планира да започне да предлага трета доза от ваксините срещу COVID-19 на всички над 18 години и ще предостави на общините възможността да използват зелен сертификат, за да се справят с нарастващия брой случаи. Норвегия досега ваксинираше с трета доза само хората на и над 65 години. "Всички над 18 години ще имат възможността да си поставят трета доза догодина", каза премиерът Йонас Гар-Стьоре на пресконференция.

Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус разкритикува масовото използване на бустерна доза ваксина на фона ниското ниво на ваксинация в държави с ниски доходи на глава от населението. По време на брифинг в Женева в петък, той определи като скандален факта, че броят на поставените бустерни ваксини на ден надхвърля шест пъти броя на хората с първа доза в държавите с ниски доходи. "Всеки ден в света се прилагат шест пъти повече бустерни дози, отколкото първи дози в държави с ниски доходи. Това е скандал, който трябва да спре", каза той, цитиран от БГНЕС. Според Гебрейесус, "няма смисъл да се поставят бустерни дози на здрави хора или да се ваксинират деца, когато в същото време здравни работници, възрасти и хора от други уязвими групи все още очакват своята първа доза".

Нидерландия се връща от днес към затягане на мерките поне за три седмици заради нарастването на случаите на заразени с коронавирус, предаде БНР, като цитира АФП.

Баровете, ресторантите, кафенетата и супермаркетите ще затварят в 8 часа вечерта, а магазините, в които не се продават стоки от първа необходимост ще работят до 18 ч. Прекратяват се публичните събития, а броят на гостите при домашни посещения няма да може да надхвърля четирима.

Училищата остават отворени, а хората ще могат да напускат домовете си безпрепятствено. Властите насърчават по възможност да се работи от вкъщи.

Правителството ще преразгледа наложените мерки отново на 3 декември. Докато снощи траеше пресконференцията на премиера Марк Рюте, на която той обяви новите ограничения, около 200 души излязоха пред правителствени сгради в Хага, замервайки с камъни полицията. Органите на реда използваха водно оръдие, за да разпръснат протестиращите.

Водещи

Най-четени