Фалшиви стоки за 1,3 млрд. евро са конфискувани по границите на ЕС миналата година 24.07 | 16:01

Нарушенията се увеличават, показва статистиката на ЕК

От Деляна Петкова

През миналата година по границите на ЕС са били конфискувани 115 млн. продукта по подозрение, че нарушават правата на интелектуалната собственост. Това става ясно от доклада на Европейската комисия (ЕК) за дейността на митниците.

Стойността на иззетите продукти е 1,3 млрд. евро, а за сравнение през 2010 година са били иззети 103 млн. стоки, чиято стойност е 1,1 млрд. евро. Или с други думи броят на установените случаи се е увеличил с 15%. 

Основните нарушения са свързани с фармацевтичната индустрия - 24% от всички задържани стоки са лекарства, а 215 - опаковъчни материали. Фалшивите цигари са едва на трето място и държат дял от 18% от всички задържани стоки.

Продуктите за ежедневна употреба и продуктите, които биха били потенциална заплаха за здравето и безопасността на потребителите представляват 28,6% от общия брой на конфискуваните стоки, в сравнение с 14,5% през 2010 година, допълват още от ЕК.

Броят на конфискуваните пощенски колетни пратки продължи да се увеличава през 2011 г., като 36% от конфискациите са свързани с лекарства.

Що се отнася до произхода на конфискуваните стоки основното направление, от където идват те, е Китай. Там са произведени 73% от всички изделия, нарушаващи правата на интелектуалната собственост.

За някои категории продукти други страни продължават да бъдат основна страна на произход, като например Турция по отношение на хранителните стоки, Панама по отношение на алкохолните напитки, Тайланд — за безалкохолните напитки, и Хонконг — за мобилните телефони.

Около 90% от задържаните продукти са или унищожени, или е заведено дело за установяване на нарушение.

Водещи

Най-четени