Фараж атакува парламента с имигранти начело на бойния отряд 22.04 | 20:19

Националистите в Англия тръгнаха да печелят евровота на наш гръб

От Христина Рафаилова

Крайнодесните националисти в Англия започнаха своя завоевателен поход към европарламента, но вместо бойно знаме те развяват не какво да е, а образа на родния имигрант.

Медиите в Европа гръмнаха заради подетата от великобританската Партия за независимост на Найджъл Фараж предизборна кампания, която явно има за цел да спечели на националистите места в ЕП на гърба на имигрантите.

Повечето коментатори определят като расистка тактиката на крайнодесните на Острова. В основата ѝ стоят четири плаката, които "развенчават" принципа на Европа за свободно движение на нейните граждани.

Първият изобразява английски строителен работник, който стои на тротоара и проси. Надписът над безработния поданик на кралицата гласи: "Политиката на ЕС за пазара на труда – британските работници са ударени силно от безкрайно евтината работна ръка". Фараж отдавна обвинява пришълците на Острова и в частност източноевропейците.

Другият постер "обяснява" на избирателя, че родната му страна е цел на 26 млн. останали без прехрана европейци от другите държави членки. Надписът на него риторично пита: "Чие работно място според вас преследват те?"

Третият плакат показва разкъсано британско знаме, под което се показва това на Европейския съюз. "Кой реално управлява страната? 76% от законите се пишат в Брюксел", гласи текстът на него.

Последното творение на крайнодясната политическа мисъл във Великобритания изобразява пътник в лондонски автобус с надпис: "Това е твоето ежедневие". До отрудения англичанин има друга снимка на костюмар, возещ се в лимузина с флага на Общността. "Англия плаща 55 млн. паунда на ден на ЕС и еврократите", информира плакатът гласоподавателя.

Според лидера на партията постерите били отражение на тежката реалност, в която живеят милиони поданици на кралицата, които се борят да преживяват всеки ден извън "балона на Уестминстър".

Редица политици на Острова и в ЕС се заеха да обясняват, че твърденията на плакатите на ЮКИП са наполовина истина. Високопоставени личности апелираха да не се приравнява броят на безработните в евроблока с този на потенциалните имигранти, запътили се към Обединеното кралство.

Също така много от тях обясняват, че Фараж и компания не за първи път използват чужденците и най-вече българите и румънците като плашила. Той беше един от върлите противници на отпадането на трудовите ограничения за гражданите на двете източноевропейски държави от 1 януари 2014 г. Националистът тръбеше, подкрепян от редица медии, че вълна от пришълци ще залее Острова. За тяхно разочарование обаче мрачната прогноза не се случи.

Водещи

Най-четени