Фараж дължи извинение на страната си и на нас! Българите така и не заляха UK 13.08 | 22:00

Евроскептикът сбърка в прогнозата, че многохилядна армия източноевропейци ще нахлуе на острова и ще завладее британския трудов пазар

От Филипа Тодева

Броят на румънците и българите, работещи във Великобритания, е нараснал с 8% през второто тримесечие на годината, съобщи Националната статистическа служба на Обединеното кралство. Според авторите на статистиката емигрантският поток е все още далеч от очаквания през януари, когато Великобритания отвори трудовия си пазар за източноевропейците, отбелязва The Guardian.

Британските власти прогнозираха тогава, че стотици хиляди българи и румънци ще отидат в страната след като бъде вдигната бариерата за работниците, но през първото тримесечие броят на емигрантите дори спадна с 3000 души – до 122 000 души.

През второто тримесечие – от април до юни общият брой на източноевропейците се е увеличил до 132 000 души, което е с 4% увеличение спрямо същия период през миналата 2013 година. Това увеличение обаче е много далече от мащабите, за които предупреждаваше партията на Найджал Фараж – UKIP.

1361871"Тези числа показват как Найджъл Фараж и UKIP всяват паника заради българските и румънските емигранти", отбелязва Атъл Хетуол, експерт по миграционните въпроси. Фараж казваше, че в продължение на години поне 5 000 души ще пристигат всяка седмица във Великобритания. Днешната статистика показва, че за първите шест месеца броя на емигрантите се е увеличил със 7 000 души. Фараж предупреждаваше, че до края на юни над 130 000 българи и румънци ще нахлуят на острова, което е с 20 пъти повече от реалното.

Освен това официалната статистика включва хора, които отиват за кратък период в страната. Хетуол смята, че Фараж дължи на Великобритания извинение за безразсъдното всяване на паника през миналата година.

Водещи