Фарьорските острови - мястото, къде се убиват най-много делфини 24.09 | 15:15

Повече от хилядолетие на Фарьорските острови се практикува традицията на лов на делфини

От iNews.bg

Повече от хилядолетие на Фарьорските острови се практикува традицията на лов на делфини. Тазгодишната проява обаче възроди споровете дали това не е лов, а проява на масова жестокост към беззащитни животни.

Островите са автономна област в рамките на Кралство Дания. Намират се между Шотландия и Исландия. Според традицията всяка година местно население умишлено и организирано убива стотици китове и делфини. Събитието няма търговски характер и е официално разрешено, но тази година изглеждаше хаотично и броят на уловените делфини за ден е рекорден - 1428 вместо 35, отчетени за цялата 2020 г. Подобен брой е нечуван не само тук, но и никъде в света не е регистрирано подобно нещо с морски бозайници, пише "Дневник".

Флотилия от лодки обкръжава делфините и ги изтласква към плитък залив, където стотици жители ги улавят с примка и заколват като с пробождане с нож прекъсват кръвоносен съд, водещ към мозъка. Месото се събира за лична консумация. На островите, където настояват, че това е традиция и част от идентичността им, обикновено годишно се ловят до хиляда морски бозайника.

През последните години обаче тази традиция започва да привлича все повече критики, тъй като все по-малко от жителите на архипелага реално консумират делфинско месо - факт, който реално обезсмисля самата идея за подобен лов, особено с мащабите на случилото се тази година.

Бярни Микелсен, морски биолог от Фарьорските острови, обяви че това е най-големият брой делфини, убити някога на Фарьорските острови, автономна територия на Дания. Той отбеляза, че предишният рекорд е бил 1200 през 1940 г. Следващият най-голям улов е 900 през 1879 г., 856 през 1873 г. и 854 през 1938 г, предава Би Би Си.