Федералният резерв продължава със стимулиращите мерки 27.01 | 10:00

Статистиката показва съживяване на американската икономика, от централната банка обаче виждат заплахи

От Ивайло Ачев

Бордът на директорите на Федералния резерв единодушно реши да продължи с политиката си на стимулиране на американската икономика, става ясно от съобщение на официалния сайт на американската централна банка.

След двудневната среща на най-влиятелната финансова институция на САЩ, директорите ѝ решиха да продължат с изпълнението на стимулиращия икономически план на стойност 600 млрд. долара. Решението е факт въпреки знаците, че американската икономика се възстановява от кризата все по-уверено.

Бордът обаче подчертава, че тяхна цел е поддържане на заетостта и ценовата стабилност в страната. В момента безработицата в САЩ е на високо ниво, а мерките срещу инфлацията все още слаби.

Така че Федералният резерв ще продължи с изкупуването на облигации, т.е. наливането на свежи средства на пазарите няма да спре. Междубанковата лихва остава на ниво 0-0.25%.

Веднага след решението на Федералния резерв борсите реагираха положително. Индустриалният индекс Dow Jones дори прескочи психологическата граница от 12 хил. пункта, но финишира при 11 985.44 пункта – с 8.25 пункта повече от предния ден.

В Азия реакцията също беше положителна – най-добре се котираха акциите на индустриалните, енергийните и технологичните акции.

Водещи