Фидел Кастро: На Куба не й трябват подаръци от империалисти 28.03 | 19:59

Лидерът на революцията разкритикува „сладките приказки“ на Обама

От iNews.bg

На Куба не й трябват подаръците на империализма. Това пише Фидел Кастро в своя статия, озаглавена "Брат Обама", написана по повод отминалото наскоро официално посещение на американския президент на "Острова на свободата". В материала Кастро допълва и че кубинският народ няма да се отрече от своята слава, своите права и духовно богатство, които е получил благодарение на развитието на образованието, науката и културата. "Ние сами можем да получаваме всичко, което ни е необходимо, благодарение на усилията и интелекта на нашия народ", пише в статията.

Кастро се изказва остро и по отношение на някои от изказванията на Барак Обама по време на посещението му в Хавана. Бившият кубински лидер буквално ги нарича "сладки приказки" и отбелязва, че от тях хората за малко да получат инфаркт от изявлението, че народите на САЩ и Куба са братски, че те са членове на едно семейство и съседи, и че целта на визитата му на острова е да бъдат забравени времената на Студената война и да бъде протегната ръка за приятелство. Кастро отбелязва, че тези думи на Обама идват след безпощадната американска блокада над Куба, продължила почти 60 години, след убийствата на кубинци от изпратени за целта наемници и след многобройни актове на насилие срещу хората на острова.

В статията си Фидел Кастро отбелязва и че Обама си е позволил да говори за сходни периоди във формирането и развитието на САЩ и Куба, отбелязвайки, че двете държави са били построени от роби, докарани насилствено от Африка. "Американският президент обаче пропусна да припомни, че расовата дискриминация в Куба е била ликвидирана още при революцията. Както и че за всички кубинци до един са били въведени пенсии и заплати. И то във времената, когато Барак Обама е нямал и 10 години", пише Кастро.

Водещи

Най-четени