Фийонгейт се разраства! Обвиняват го в корупция 01.03 | 17:27

Кандидатът за Републиканците обаче няма да се оттегли от президентската надпревара

От iNews.bg

Корупционният скандал с кандидата на десницата във Франция Франсоа Фйон се разраства, след като стана ясно, че освен съпругата му, и той самият ще бъде обвинен в злоупотреби. Фийон обаче категорично отказва да се оттегли от голямата надпревара за Елисейския дворец. Френският кандидат-президент от опозиционната партия "Републиканците” обяви днес, че на 15 март ще му повдигнат обвинение, предаде АФП.

Фийон заяви също, че няма да се откаже от участието си в кандидат-президентската кампания. Той ще бъде обвинен по делото за фиктивното наемане на работа на съпругата му Пенелъпи като негов парламентарен помощник. Политикът отхвърли всички обвинения срещу него и отново изтъкна, че семейството му е "помагало” през политическата му кариера.

В началото на февруари полицаи извършиха обиск в сградата на Сената във връзка със скандала около възнагражденията на съпругата на кандидат президента Фийон.

Междувременно по-рано днес френски медии съобщиха, че съпругата му Пенелъпи Фийон е била задържана тази сутрин. "Информация на Mediapart: Пенелъпи Фийон е задържана под стража, извършва се обиск. Източник, близък до партията "Републиканци”, написа Салви.

Малко по-късно обаче съдебни източници опровергаха тази информация. Близки до семейството на Франсоа и Пенелъпи Фийон също отрекоха г-жа Фийон да е била задържана и опровергаха информацията на Mediapart, съобщава в. "Фигаро”. "Пенелъпи си е вкъщи и е добре”, цитира "Фигаро" близък до семейството човек.

Скандалът около Пенелъпи Фийон избухна след публикация на изданието "Канар аншене”, в която се твърди, че Пенелъпи е работила фиктивно за мъжа си, но е получила 831 440 евро.

Същевременно ръководителят на предизборния щаб на френския кандидат-президент от партията "Републиканците" Франсоа Фийон подаде оставка, съобщи електронното издание на в. "Фигаро". Според информация на двама партийни източници 63-годишният Патрик Стефанини е заявил искането си да се оттегли, но оставката му още не е приета.  

Водещи

Най-четени