Филипините са в тежка криза заради тайфуна 11.11 | 11:48

До момента загиналите са над 10 хил. души, 4 млн. са засегнати от стихията

От Елица Елефтерова

Ръководителят на Червения кръст във Филипините е описал разрушенията, причинени от тайфуна Хайян като "абсолютен хаос". Според оценката на местните власти над 10 000 души са загинали в гр. Таклобан и стотици други места. Към момента стотици хиляди са разселени в различни краища на страната, съобщава BBC.

Тайфунът разруши домове, училища и едно от летищата в страната. След като премина през Филипините, бурята се насочи към северната част на Виетнам, близо до границата с Китай, където започна да отслабва до тропическа буря. Четири милиона души са засегнати от тайфуна във Филипините, като много от тях в момента се борят да оцелеят без храна, подслон или чиста питейна вода.

Огромни са международните усилия за преодоляване на бедствието във Филипините. Спасителните операции са в ход, но екипите се борят да достигнат до някои градове и села, които са останали отрязани от бурята. "Има ужасно много жертви, множество мъртви хора лежат навсякъде, има и много разрушения", разказва Ричард Гордън, ръководител на филипинския Червен кръст.

"В момента е абсолютна лудница, но се надяваме, че ще се променят към по-добро нещата, тъй като все повече доставки (с храна, вода и медикаменти - бел. ред.) влизат в района”, допълва Гордън. По думите му пътищата засега са освободени, за да се даде възможност на хуманитарните работници да стигнат до най-тежко засегнатите области.

По думите му едва сега хуманитарните работници са в състояние да изпращат най-необходимите хранителни продукти и други неща, от които хората се нуждаят, както и чиста вода, до засегнатите райони.

Според прогнозите тропическата буря, която отслабва, ще се движи в южната и централната част на Филипините. Това ще доведе до нови проливни дъждове , които допълнително ще затрудняват спасителните операции.

Водещи

Най-четени