Финансовият министър става премиер на Япония 29.08 | 09:31

Йосихико Нода трябва да бъде утвърден като глава на правителството до утре

От Елена Коцева

Премиер на Япония ще бъде вече бившият финансов министър на страната Йосихико Нода.

Както съобщи "Киодо", цитирана от световните агенции, днес управляващата Демократическа партия в Япония избра своя нов лидер, който ще заеме и поста министър-председател.

Това стана на второ гласуване на членовете на парламента от управляващата партия. Йосихико Нода събра 215 гласа . За неговия основен опонент Банри Каиеду останаха 177 гласа.

Изборът на председател на Демократичната партия беше назначен, след като на 26 август премиерът Наото Кан подаде оставката си.

Въпросът за оставката на Наото Кан започна да се обсъжда още през март 2011 година във връзка с действията на правителството по време на разрушителното земетресение и последвалото го цунами от 11 март. Също така нееднократно той бе поставян и по време на кризата около аварията в АЕЦ "Фукушима", която доведе до изтичане на радиация.

В началото на юни месец Кан преодоля вот на недоверие и обеща да напусне своя пост, но само след като изпълни ангажиментите си по ликвидацията на последствията от стихийното бедствие.

Йосихико Нода трябва да бъде утвърден като глава на правителството до утре, вторник. Нода ще стане шестият премиер на Япония за последните 5 години.

Само преди няколко дни Moody's понижи кредитния рейтинг на Япония. Страната се намира в сериозна криза, тъй като природната стихия през март месец доведе до спиране на много производствени мощности, както и до сериозни щети по инфраструктурата - гражданска и бизнес.

Водещи

Най-четени