Фолклендските острови потвърдиха: Британци сме 12.03 | 10:07

Жителите на островите потвърдиха със смазващо мнозинство от 98,8 на сто от гласовете на референдума принадлежността си към Великобритания

От Кремена Бедерева

Жителите на Фолклендските острови (наричани от Аржентина Малвински) потвърдиха със смазващо мнозинство от 98,8 на сто от гласовете на референдума принадлежността си към Великобритания, предаде AFP.

В референдума участваха 92% от 1672 жители на архипелага с право на глас и 98,8 на сто от тях се обявиха за запазване на статута на Фолклендските острови, които са отвъдморска територия на Обединеното кралство, сочат официалните данни, допълва БТА.

Фолкландските острови са британска задморска територия, разположена на архипелаг в Южния Атлантически океан, на около 483 км източно от крайбрежието на Южна Америка, 1080 км западно от британската територия Южна Джорджия и Южни Сандвичеви острови (скалите Шаг) и 940 км северно от остров Елефант в Южните Шетландски острови, Антарктика.

В испаноезични източници се използва името Малвински острови. Островната група е с вулканичен произход, като се отличават два по-големи острова - Западен Фолклънд и Източен Фолклънд.

През XX век островите са обект на вековен спор между Аржентина и Великобритания, който довежда до военен конфликт между двете държави през 1982 г., наречен Фолклендска война.

Войната е спечелена от Великобритания и островите остават нейно отвъдморско владение, но Аржентина официално не се отказва от претенциите си.

 

Водещи

Най-четени