Фон дер Лайен започва срещи с кандидатите за нови еврокомисари 27.08 | 10:50

Общо 8 от номинираните и в момента са членове на ЕК

От iNews.bg

Франция днес ще обяви своята номинация за еврокомисар, така единствената държава-членка на Европейския съюз, която не е представила своята кандидатура е Италия, която е в политическа криза.

Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен започва интервютата с номинираните кандидати, сред тях и българката Мария Габриел, предаде БНР.

Неофициалният краен срок за номинации беше вчера, а от Европейската комисия вече обявиха, че Урсула фон дер Лайен започва интервюта с кандидатите, като някои от срещите може да са още днес.

Няма да има спекулации кой какъв ресор ще поеме, а датата, за която работи новоизбраният председател на Комисията е 1 ноември, когато трябва да започне мандата си, заяви говорителят на Еврокомисията Мина Андреева.

"Няма да има съобщения предварително и няма да подхранваме каквито и да е спекулации за списъка от кандидати, защото процесът по официално номиниране на еврокомисари продължава и не всеки предложен кандидат може да влезе в крайния списък, който новият председател на Еврокомисията ще представи пред Европейския парламент", каза тя.

Урсула фон дер Лайен поиска 50% жени в новата комисия и настоя държавите членки да номинират по един кандидат мъж и една жена. Само две държави изпълниха искането ѝ - Румъния и Португалия.

Общо 8 от номинираните са еврокомисари и в момента - двамата заместник председатели Франс Тимерманс и Маргрете Вестагер, както и еврокомисарите Мария Габриел, Валдис Домбровскис, Йоханес Хан, Фил Хоган, Вера Юрова и Марош Шефчович.

Голямата битка е за най-влиятелните ресори - земеделие, цифрова икономика, финанси, търговия, регионално развитие. Окончателното решение за разпределение на ресорите ще се вземе на изслушванията на еврокомисарите пред европарламента през втората половина на септември.

По традиция еврокомисарите не запазват ресорите си при следващ мандат, така че е малко вероятно Мария Габриел да продължи да отговаря за цифровата икономика.

Преди няколко дни изданието "Политико" обяви, че нашата страна се цели в ресор земеделие  - твърдение, което премиерът Бойко Борисов отрече и заяви, че целта ни са модерни ресори, като киберсигурност и управление на IT технологии.

Водещи

Най-четени