Франспрес: Замлъкна символът на Русия - Хорът на Червената армия 25.12 | 19:28

От 200-членния колектив на военния ансамбъл „Александров“ днес в самолетна катастрофа загинаха 68 – повечето хористи и ръководителят Валерий Халилов

От iNews.bg

Хорът на Червената армия, чийто ръководител и 67 членове пътуваха на злополучния самолет, катастрофирал в Черно море в близост до Сочи, е символ на Русия, посрещан е с овации на сцените по цял свят, дори в зоните на конфликт, посочва Франс прес, цитирана от БТА.

Основан през 1928 г., военният ансамбъл "Александров", известен с триумфалните си турнета под името "Хор на Червената армия", е съставен от близо 200 певци, музиканти и танцьори.

В репертоара му днес има над 2000 изпълнения - от фолклор през песни, възхваляващи СССР, до най-съвременни международни изпълнения, представени от могъщи гласове и съпроводени от акробатични хореографии на танцовата трупа.

1828263

По време на Втората световна война музикантите не са знаели почивка, изнасяйки над 1500 концерта за съветските войници в зоните на сражения и в болници.

Ръководен 18 години от основателя си - генералът и композиторът Александър Александров, по-късно ансамбълът е поверен на неговия син Борис, който го оглавява от 1946 до 1987 г.

Сегашният ръководител на Хора на Червената армия Валерий Халилов, бе сред членовете на ансамбъла, които трябваше да отпразнуват Нова година във въздушната база "Хмеймим" в Сирия и също беше на борда на самолета, паднал в Черно море.

1828264

Руските власти обявиха, че няма оцелели при катастрофата, припомня АФП. Загинали са всички 93-ма чуши на борда, от които 68 творци от военния ансамбъл – повечето хористи и малка част – музиканти. Сред жертвите има 9 журналисти от три руски телевизии, военни, хуманитарни работници и 8-членен екипаж.

Руският президент Владимир Путин обяви 26 декември за Ден на национален траур в памет на загиналите от самолета край Сочи.

Водещи

Най-четени