Франция затвори три джамии на територията си заради радикален ислям 02.12 | 17:43

В страната беше обявено извънредното положение след атентатите на 13 ноември

От iNews.bg

Министърът на вътрешните работи на Франция Бернар Казньов съобщи, че в рамките на извънредното положение в страната са затворени три джамии, цитира Express.

Извънредното положение беше обявено след атентатите на 13 ноември в Париж, при които терористи от "Ислямска държава" убиха 130 души в няколко нападения и раниха стотици.

Два мюсюлмански храма – в южния град Лион и в Женвилие (недалеч от Париж) са били затворени миналата седмица. Мярката спрямо третата джамия – в Лани-ъюр Марн, също в Парижкия район, е наложена в рамките на мащабна полицейска операция тази сутрин. 

Според Бернар Казньов причината е радикализация. Подобни мерки за затваряне на джамии с мотива радикализация никога преди не са вземани от никое правителство", е казал Казньов: "Водят се операции против проповедниците на омраза, самопровъзгласили се имами".

Вследствие на тези операции в най-скоро време Министерският съвет окончателно ще разпусне "три псевдокултурни асоциации", свързани с джамиите.

"За 15 дни ние иззехме оръжия, колкото една трета от обичайния обем за цяла година", е съобщил още министър в поредна равносметка на полицейските операциите. За същия период са били извършени 2 235 обиска.

Що се отнася до затворената трета джамия в Лани, са задържани 22-ма души и им е наложено забрана да напускат страната, 9 "радикализирани лица" са въдворени на задължително местоживеене и е иззет един 9-милиметров револвер. Неговия собственик е арестуван.

Водещи

Най-четени