Франция затяга мерките 01.04 | 08:23

До момента епидемията е убила 95 337 души във Франция, а интензивните отделения в най-тежко засегнатите райони са на предела на възможностите си

От iNews.bg

Френският президент Еманюел Макрон обяви разширяване на ограниченията за пътуване върху цялата територия на страната и затваряне на училищата за три седмици, за да бъде отблъсната третата вълна на коронавирус, която заплашва да препълни болниците, предадоха световните агенции.

Разпоредбите предвиждат и вечерен част от 19 ч., затварянето на някои магазини и ограничения за придвижване извън район от 10 километра от жилището. Отвъд този периметър ще се изисква документ.

Мерките ще влязат в сила от слeдващия вторник, след великденския уикенд, по време на който французите ще могат да пътуват.

Ще загубим контрол, ако не действаме сега, каза президентът в предавано по телевизията обръщение към нацията.

До момента епидемията е убила 95 337 души във Франция, а интензивните отделения в най-тежко засегнатите райони са на предела на възможностите си.

Това е най-доброто решение за забавяне на разпространението на вируса, каза Макрон и изтъкна, че Франция е успяла да задържи училищата отворени по-дълго време през пандемията в сравнение със съседите си.

Макрон предупреди, че жертвите на ковид във Франция скоро може да са 100 000.

Президентът каза, че от 16 април хората над 60-годишна възраст ще може да се ваксинират, а от 15 май възрастовият праг ще бъде снижен, за да се ваксинират онези над 50 години.

Водещи

Най-четени