Франция и Германия готвят нови санкции срещу Украйна 10.05 | 13:19

Освободени са сътрудниците на Червения кръст в Донецк

От Цанка Донкова

Франция и Германия заплашват Украйна с нови санкции, ако изборите на 25 май се провалят. На среща между Ангела Меркел и Франсоа Оланд стана ясно, че двамата лидери смятат предстоящия на 11 май референдум в Източна Украйна за незаконен.

Оланд и Меркел са посочили, че се страхуват от нова ескалация на напрежението. Те са призовали Русия да оттегли войските си от границата с Украйна, съобщава BBC.

В същото време, макар че в Мариупол 10 май бе обявен за Ден на траур в памет на жертвите от вчерашния ден, военните действия продължават. Местни медии съобщават за изтрели в центъра на града, а в близост до сградата на градския съвет гори една бойна машина на пехотата.

В Мариупол бяха убити най-малко 20 проруски активисти. Има данни за смъртта и на един полицай. Министърът на вътрешните работи Арсен Наваков обяви, че други четирима активисти са задържани, а петима униформени – ранени. Инцидентът станал, докато 60 активисти се опитвали да щурмуват сградата на полицията в Мариупол.

Стана ясно още, че деветимата сътрудници на Червения кръст, които бяха задържани снощи в Донецк са освободени. Според прессекретарят на Международния комитет на организацията за Европа и Централна Азия Давид Марке те са били задържани за проверка, а не са били взети за заложници.

Водещи

Най-четени