Франция и Гърция задължиха здравните работници да се ваксинират 13.07 | 12:20

Франция няма да позволи на здравните работници да ходят на работа и ще спре заплатите им, ако те не се ваксинират до 15 септември

От iNews.bg

Франция няма да позволи на здравните работници да ходят на работа и ще спре заплатите им, ако те не се ваксинират до 15 септември. Това заяви френският здравен министър Оливие Веран, цитиран от БНР. Според него е жизнено важно в страната да бъдат въведени задължителни мерки, предвид заразността на новия Делта вариант на коронавируса.

По-рано президентът Еманюел Макрон обяви, че ваксините стават задължителни за служителите в здравеопазването и че властите ще започнат да проверяват персонала на здравните заведения и социалните домове през септември. От август пък ще бъде въведена специална система за "ковид-пропуски" за посещение ресторанти, барове, търговски центрове и други обществени места.

Гърция също въвежда задължителни имунизации на здравните работници

Ваксинациите срещу COVID-19 ще бъдат задължителни в Гърция за здравните работници и персонала на старческите домове. Причината - като новите инфекции в страната продължават да се увеличават, заяви в понеделник премиерът Кириакос Мицотакис, цитиран от БГНЕС.

Мярката за персонала на домовете за възрастни хора влиза в сила незабавно, докато здравните работници ще трябва да бъдат ваксинирани от 1 септември, каза той. Мицотакис също така обяви нови рестрикции за ограничаване на разпространението на вируса. Ще се разрешава само на ваксинирани клиенти да посещават на закрито барове, кина, театри и други затворени пространства.

Водещи

Най-четени