Франция и Португалия горят, 6000 души в Бордо напуснаха домовете си 11.08 | 13:01

Критична е ситуацията и в португалската планинска област Ковиля, североизточно от столицата Лисабон. Близо 1200 пожарникари с 8 специализирани самолета се борят да овладеят пламъците там

От iNews.bg

Горските пожари по френското атлантическо крайбрежие се разгоряха отново, съобщиха местните власти, цитирани от ДПА. Наложи се около 6000 души да напуснат домовете си в Бордо. Магистрала А63, която води към испанската граница, е затворена и в двете посоки между Бордо и Байон. Франция е поискала помощ от европейските страни. Предстои Швеция и Италия да изпратят самолети за гасене на пожари.

Критична е ситуацията и в португалската планинска област Ковиля, североизточно от столицата Лисабон. Близо 1200 пожарникари с 8 специализирани самолета се борят да овладеят пламъците там.

Нивото на река Рейн може да падне под критични минимум тези дни и да затрудни изключително много превоза на стоки, включително на въглища и бензин, предупредиха германските власти.

Задържащото се от седмици сухо време в Европа намали сериозно равнището на едни от най-големите ѝ водни пътища, което се превърна в проблема за германските заводи и електроцентрали, силно зависими от доставките по вода. Това прави забавянето на икономическия растеж все по-вероятно, посочва Асошиейтед прес.

Най-четени