Франция кове по-строг закон срещу тероризма 18.07 | 13:35

Ако минат, властите ще могат по-лесно да затварят религиозни храмове, където се проповядва радикализъм

От iNews.bg

Френският Сенат ще започне разглеждането на законопроекта за вътрешната сигурност в страната. Ако бъде одобрен, той ще позволи прокарването на редица мерки за борба с тероризма, които са били взети временно и само в рамките на извънредното положение, наложено след атентатите в Париж през 2015 г. Както бе обяснено от официалния представител на френския кабинет Кристоф Кастанер, "правителството се стреми да прекрати извънредното положение, но в същото време и да гарантира, че борбата срещу тероризма ще продължи в рамките на обичайното право", предаде БГНЕС.

Законопроектът ще бъде обсъден на 19 юли. Според френския министър на вътрешните работи Жерар Колон, новият закон предвижда "няколко ключови мерки в баланса между между защитата на правата и свободите на гражданите." Той каза, че в документа е разписано правото на местните власти да създават специални защитени зони за големи културни и спортни събития в страната. В допълнение, местните власти получават и възможността да закриват някои религиозни обекти, ако при тях се установи подбуждане към извършване на терористични актове.

Такива мерки ще дават и опция за обжалване от другата страна. Според Колон, от началото на извънредното положение във Франция са затворени 16 джамии. Друга идея, разписана в законопроекта, позволява на министъра на вътрешните работи да извършва "лично наблюдение на подозрителни лица". Според вътрешния министър, приемането на закон за борба с тероризма идва с голямо закъснение. "Аз съм казвал и отново припомням, че заплахата от тероризъм във Франция, както и другаде в Европа, остава много висока. Надяваме се, че новият закон ще помогне за елиминиране на съществуващата опасност", заяви Колон. На 6 юли депутатите от Народното събрание на Франция одобриха законопроект за удължаване на извънредното положение в страната до 1 ноември.

Водещи

Най-четени