Франция отпуска 425 млн. евро за борба с тероризма след атаките в Париж 21.01 | 15:21

Близо 3000 души ще бъдат наети в сферата на сигурността

От Христина Рафаилова

Франция увеличава с 425 млн. евро средствата  за борба с тероризма. Това заяви премиерът на страната   Манюел Валс, представи план за борба  с  екстремизма, изготвен след кървавите атаки в Париж, отнели живота на 17 души. 

В сектора ще бъдат създадени и  2 680  нови работни места, информира министър – председателят, цитиран от BBC.  Новите служители ще бъдат назначени в рамките на 3 години. 1400 от тях ще бъдат наети през министерството на вътрешните работи, най – вече в звената за събиране на информация за терористични заплахи. Други работни места ще бъдат открити в правосъдното, военното и финансовото министерства. 

Валс обясни, че силите са сигурност ще бъдат снабдени с нови оръжия и средства защита, сред които и бронежилетки. 

Той увери, че борбата с  тероризма ще се води неуморно. Премиерът каза, че  над 3000 потенциално свързани с терористична дейност трябва да бъдат наблюдавани.  Почти половината от тях са хора, пътували до Сирия  и Ирак или възнамеряващи да заминат за там, за да се присъединят към "Ислямска държава". 

Другите  били от стари познати радикални мрежи. Министър – председателят подчерта, че  нападението на братята Куаши и на Амеди Кулибали показвало, че именно тези стари мрежи не трябва да се подценяват. 

Валс подчерта, че  трябва да се наемат хора за наблюдение, но основният приоритет е  са  наберат кадри за събиране на информация. 

От тези, които властите трябва да се наблюдават  близо 1300 души  живеят  във Франция и а заподозрени във връзки с мрежи, които действат в Сирия и Ирак . Те са  се  увеличил с 130% за една година.

Той каза, че има още 400-500 души са заподозрени във връзки с по-големи екстремистки мрежи. 

Водещи