Франция се разграничи от Холандия и позволи турски митинг 12.03 | 15:08

Гастарбайтери от Германия отиват да слушат Чавушоглу в Мец

От iNews.bg

За разлика от Холандия, Франция ще позволи на турските власти да проведат агитационен митинг пред сънародниците си за предстоящия референдум за промяна в конституцията. Френски официален представител съобщи днес, че властите са разрешили на турския външен министър Мевлют Чавушоглу да говори на митинг в източния френски град Мец, който се провежда в рамките на кампанията за предстоящото допитване за разширяване на правомощията на президента в Турция. Според френските власти събитието не представлява заплаха за обществения ред и може да се проведе свободно, предаде БНТ, позовавайки се на Асошиейтед прес.

Провеждането на събитието бе заитено и от местните власти. Генералният секретар на префектурата в Мец Ален Картон обяви, че при липса на рискове няма и турският митинг трябва да бъде разрешен в името на свободата на събиранията.

На събитието реч пред сънародниците си ще изнесе външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу. Именно той бе първият представител на турското правителство, когото вчера властите в Холандия спряха, като не разрешиха на самолета му да кацне. Освен пред живеещите във Франция турци, първият дипломат на Анкара се очаква да говори и пред сънародниците си от Германия. Очаква се голяма част от тях да пристигнат в Мец за събитието.

Водещи

Най-четени